Groep

Clochard is een vaste waarde in de Vlaamse folkwereld. In 2012 speelde de groep nog voor een volle Oude Markt in Leuven, als voorprogramma van de Britse folkrockband The Levellers. In 2011 werd Clochard door de lezers van de website folkroddels.be.verkozen tot beste live-act. Clochard toert dan ook al jaren door Vlaanderen en Nederland met een wervelend programma boordevol folky tunes en Nederlandstalige songs van eigen makelij! Nederfolk met een hoekje af!

In 2014 kwam de groep met een derde CD, onder de dreigende titel: “Salto Mortale”. De zeskoppige band – inmiddels versterkt met contrabas en drums – gaat de risico’s dan ook niet uit de weg. Wat hebben folk en Paris Hilton met elkaar gemeen? Kan je met een 5-string banjo ook het Nederlandstalige lied te lijf gaan? Krijg je een mythisch verhaal in Keltische sferen ook al rappend verteld? Clochard maakt een sprong in het duister, een salto mortale… en hoopt op de goede afloop.

‘Salto Mortale’ bevat tien nummers, waarvan zeven eigen composities. De andere drie zijn vertalingen en eigen interpretaties van bestaande songs. Zo waagt Clochard zich aan een vertaling van het gekende Franse chanson ‘Le déserteur’ van Boris Vian uit de jaren 50. En met het lichtvoetige ‘Zwemlied’ kent voortaan ook ‘The swimming song’ van Loudon Wainwright III een versie in het Nederlands.

David Dessers: zang, gitaar, fluit en banjo – Frans van Hamersveld: viool en zang – Ezra Dessers: diatonisch accordeon en zang – Mark van Dal: 5-string banjo, gitaren en zang – Katrien Bos: contrabas – Jo Zanders:  drums en percussie

En de mooie live foto is gemaakt door Jim Bella.